Renault Trafic

Професионалист в действие

  • 23/07/2015
  • Groupe Renault
  • Коментарите са изключени за Професионалист в действие

Новият Trafic комбинира силните черти на предшественика си с редица ключови подобрения. В допълнение към своя динамичен дизайн, който разчита на новите дизайнерски линии на марката, ванът е станал по-голям, което го прави по-комфортен и практичен. Предните и задните надвеси са удължени съответно с 10 и 11 см, докато максималната товарна дължина от 3,75 м и 4,15 м за L1 и L2 версиите съответно поставят нов еталон на пазара. В същото време преградната стена е изнесена 3 см по-назад с цел да се подобри комфортът в силно модифицираната кабина.

Създаден да служи като мобилен офис, кабината на новия Trafic предлага допълнително оборудване като стойки за мобилен телефон и таблет, пространство за лаптоп и подвижен клипборд с размер А4, които ще улеснят живота на бизнес клиентите. Новият Trafic се задвижва от R9M двигател, който се предлага с един (115 к.с.) или два (TwinTurbo, 120 к.с.) турбокомпресора, със или без Stop/Start. Ванът комбинира динамика с ефикасност, консумирайки едва 5,7 л/100 км с dCi 120 двигателя под предния капак. А това означава, че разходът на гориво е понижен с 1 л/100 км спрямо Trafic II. Това се равнява на икономия от 1000 евро за период от 3 години. Новият Trafic е вече наличен в дилърствата на марката у нас.
В края на май Рено-Нисан България, официален вносител на Renault, представи на родния пазар новия Trafic. Производството на модела се връща обратно в завода на марката в Сандовил, Франция, докато преди това се сглобяваше в Испания (в завода на Nissan). Междувременно Master и Kangoo се произвеждат в Батили и Мобюж, което означава, че производството на цялата лекотоварна гама на Renault вече е съсредоточена във Франция.

В предната част на Trafic се забелязва новата дизайнерска идентичност на Renault, докато радикалните промени са оставени за интериора. Проектирана да бъде едновременно практична и комфортна, кабината предлага характерни за пътническите автомобили характеристики за качество, редом с 14 решения за съхранение на вещи и предмети от всекидневието.

Предницата предлага изразителни, тънки фарове, които обграждат големия въздухоотвор. Спазвайки стилната идентичност на марката, голямото, вертикално разположено лого на Renault е позиционирано в центъра, контрастирайки на фона на черната лайстна над радиаторната решетка. Областта между бронята и решетката, изпълнена в цвета на купето, допринася за подобреното излъчване на вана. Успоредно с това, челното стъкло е по-силно наклонено спрямо Trafic II, маркирайки откроимото прекъсване с линията на капака на двигателя, препратка, която по-често се свързва с пътническите автомобили. Страничният изглед също е по-динамичен, благодарение на комбинацията от стегнати линии и структурни форми, а клиентите могат да персонализират своя ван чрез избор измежду стилни пакети, включващи предна броня в цвета на купето, вертикални задни пластмасови детайли в цвета на купето, гланциран черен фон под логото и хромирана радиаторна решетка.

Новият Trafic се предлага с избор от 10 различни цвята за купето при лансирането си, два от които са нови (Bamboo Green и Cooper Brown).

Кабината е претърпяла сериозни промени и сега предлага до 14 ниши за съхранение на вещи и предмети с общ обем до 90 литра. Модерното арматурно табло е като на пътнически автомобил и включва централна конзола в стила на тотем, в която е разположена мултимедийната система и бутоните за контрол на климатика. Сред новостите забелязваме хромирана рамка за централния панел на арматурното табло, скоростния лост и високоговорителите, гланцирани черни пръстени на страничните вентилационни отвори, капаци за определени ниши за съхранение в таблото, облицован с кожа волан, Java тапицерия.

Trafic осигурява степен на комфорт и шофьорска позиция, подобни на тези в MPV. Новите седалки гарантират добра странична опора благодарение на използването на по-плътна пяна и по-обгръщащи форми. Предната пейка е със странично укрепване за седалищните части и облегалките на пътническите места. Комфортът е допълнително подобрен чрез включване на подлакътник, вграден в панела на вратата. В сравнение с второто поколение на модела шофьорската седалка е снижена с 36 мм, докато облегалката е по-наклонена с оглед да се постигне позиция на седене, която да се доближава повече до тази в MPV. Заедно с факта, че преградната стена е изместена с 3 см по-назад, а воланът се регулира в дълбочина и височина, възможностите за регулиране на седалката (височина, напред-назад и ъгъл на облегалката) позволяват на водача да намери най-комфортната позиция за шофиране. Благодарение на помпена система, дръжката на която е разположена отстрани на седалката, височината на шофьорската позиция може да се регулира в диапазон от 60 мм. Ходът напред-назад е 200 мм, подобрение с 18 мм спрямо Trafic II.

Кабината е така замислена, че да играе ролята на подвижен офис и предлага умни решения, които гарантират, че мобилният телефон на шофьора, таблетът и лаптопът са винаги близо в обхвата му.

Стойката за мобилен телефон е позиционирана върху арматурното табло, в обхвата на водача, от дясната страна на волана. Тя се адаптира към широка гама мобилни телефони с размери до 4,7 инча на екрана. Телефоните могат да се зареждат, използвайки близкия USB вход. Стойката се регулира вертикално и хоризонтално.

Разгъващата се скоба за таблет е разположена над радиото и побира таблети с размер на екрана между 4,8 и 10,6 инча, позволявайки лесен достъп до тези работни или навигационни инструменти.

При сгъване на облегалката на средната седалка и повдигане на капака, вграден в гърба на облегалката, се разкрива място, в което може да се постави лаптоп. Шофьорите могат да скрият своите компютри от очите на пешеходците, или да използват тази повърхност като опора за лаптопа си. Той може да се завърти перпендикулярно, за да е с лице към водача или пътника. Това пространство побира повечето лаптопи с размер до 17 инча.

Най-голямата ниша за съхранение в кабината е с обем от 54 литра и е разположена под пътническата седалка-пейка, като тя няма отделения и затова може да побира широка гама от обемисти предмети. Tова решение е изпитано и тествано в Renault Master.

Базовата система на новия Trafic предлага радио с Bluetooth и монтиран на панела USB порт. Друг USB порт се предлага заедно със стойката за мобилен телефон като опция. Tези различни решения за свързване позволяват възпроизвеждане на музика, съхранявана на преносими мултимедийни устройства, посредством аудиострийминг.

Благодарение на два капака новият Trafic може да превозва предмети с дължина до 3,75 метра (версия L1) или 4,15 метра (L2), със затворени задни врати. Единият капак е разположен в долната част на преградната стена и увеличава максималната товарна дължина с 41 см, докато вторият е разположен под седалката-пейка и допълнително увеличава дължината за товарене с 81 см.

В отворена позиция капакът в преградната стена осигурява отвор с размер 510 мм х 228 мм (широчина х височина). Той се поддържа отворен от два магнита и дори може да бъде напълно отстранен, ако се налага. Междувременно, интелигентен отварящ механизъм за седалищната част на пътническата седалка освобождава допълнително пространство под седалката-пейка.

Възможно е и оставяне на задната лява врата затворена, за да се превозват още по-дълги предмети.

Новата гама на Trafic предлага избор от две дължини. Товароносимостта на версиите панел ван варира от 5,2 до 6 куб. м. Новият Trafic е с 210 мм по-дълъг от предшественика си, добавяйки по този начин допълнителни 200 литра товарен обем (версия H1). Товароносимостта се увеличава допълнително от кубичните форми на интериора и много ниския наклон на страничните панели. Версията L1 е способна да побере 3 евро палета или 11 BA13 гипсокартона. А версията L2H2 предлага товароносимост до 8,6 куб. м.

За да оптимизира ефикасността, Trafic може да се поръча с опционалния висящ багажник с 13 кг товароносимост. Този рафт, дълъг 2 метра и висок 25 см, може да побира например около 10 медни тръби или двукрака стълба. Напречната греда на покрива е подсилена, за да поеме това допълнително тегло. Той тежи само 7 кг, лесно се сваля и може да се монтира в лявата или дясната част на товарния отсек. Широчината му (65 см) оставя достатъчно място човек да се разхожда прав в товарното отделение или да използва отсрещната страна за товарене.

За да се връзват товарите, новият Trafic може да се поръча с до 18 халки за версия L2, включително осем на вратата (версия L1: до 16 халки, 6 на пода). Две куки върху преградната стена (в зависимост от нивото на оборудване) позволяват работните дрехи да се закачат в товарния отсек. Друга опция е 12V ел. контакт (10A/120W) в задната дясна колона на вратата, подходящ за зареждане на електрически инструменти например.

Около 30% от всички модели Trafic преминават някакъв вид трансформации, които, за да се гарантира оптимално качество, могат да се извършат от Renault Tech или от одобрени от Renault специалисти (360 в света). Новият Trafic идва със заводски монтирани характеристики, които да улеснят трансформациите и да разширят обхвата им. Например двойна шайба на коляновия вал позволява монтирането, в допълнение на компресора за климатика, на хладилен или хидравличен компресор. В резултат на това, товарното отделение на изолираните и хладилните версии могат да бъдат охлаждани, докато пътниците се възползват от климатика в кабината. Тези трансформации са съвместими с Stop&Start благодарение на опцията fast tick-over, която предотвратява автоматичното изключване на двигателя, ако товарното отделение е в процес на охлаждане. Допълнителна разклонителна кутия позволява на извършващите трансформацията да се свържат с CAN системата на автомобила и да калибрират необходимите данни, за да гарантират, че трансформацията функционира безопасно (скоростни данни, позиция на паркинг спирачка, обороти на двигателя и т.н.).

Пътническата версия на новия Trafic побира до девет пътници и предоставя достатъчно място за багаж. Тя предлага товарно пространство от 550 и 890 литра, съответно за L1 и L2 версиите. Лесната модуларност на двете задни седалки-пейки гарантира избор от няколко конфигурации за допълнително увеличение на багажното отделение. Обемът на багажника може допълнително да се адаптира благодарение на покриващ панел, който може да се позиционира на две височини, или дори вертикално с цел фрагментиране на багажното пространство.

В допълнение на щедрото пространство в областта на коленете разстоянието е 121 мм, при пространството за главите отзад е 1017 мм и в областта на раменете – 1651 мм, за да се гарантира комфортно пътуване за пътниците на втория ред места. Пътниците на третия ред също не са забравени, тъй като те се възползват от пространство в областта на коленете от 110 мм.

Пътническите версии на новия Trafic са оборудвани стандартно с остъклена плъзгаща се странична врата, а втора такава се предлага като опция.

Trafic идва с нова гама от двигатели, снабдени с технологии, произлезли от успеха на Renault във Формула 1. Освен това те са и икономични. При Twin Turbo версиите разходът на гориво пада под границата от 6 л/100 км – 5,7 л/100 км за пътническата и 5,9 л/100 км за панел ван версиите (съответно 149 г и 155 г емисии CO2/км).

Двата агрегата с едно турбо осигуряват средна икономия от 1 л/100 км спрямо двигателите в предишното поколение.

Благодарение на допълнителната мощност и въртящ момент dCi 115 (300 Нм) със Stop/Start е по-гъвкав и подходящ за работа извън града, както и в по-гъсто населени райони. Той лесно може да се справи с тежки товари и да предложи оптимален компромис между динамика и икономия (6,5 л/100 км).

Двигателите с Twin Turbo технология са по-мощни, по-отзивчиви и по-икономични, като разходът на гориво пада под прага от 6 л/100 км. Реагират бързо и потеглят ефикасно от място, дори когато дърпат тежък товар.

Задвижван с Energy dCi 120 Twin Turbo (320 Нм) със Stop/Start, новият Trafic харчи 5,9 л/100 км (155 г CO2/км) за лекотоварните версии и 5,7 л/100 км (149 г CO2/км) за пътническите версии. Той комбинира нисък разход с комфорт и отзивчива динамика. Сравнен с dCi 115 с едно турбо, той изразходва 0,6 л/100 км по-малко гориво, но дава по-рязко ускорение от място и по-добро ускорение в средния оборотен диапазон (ускорение от 0 до 100 км/ч за 12,0 вместо 12,4 секунди). Шофьорите могат допълнително да намалят разхода на гориво с до 10%, използвайки асистентите за екошофиране на автомобила (бутон за ECO режим, индикатори за стил на шофиране и за смяна на предавки).

Новият Trafic осигурява ниво на кормилна прецизност и пътен комфорт, сравними с тези на MPV. Това се дължи на предното окачване MacPherson със стабилизираща щанга, свързана с предните амортисьори. Комфортът по време на движение е допълнително подобрен чрез нови предни амортисьори, които гарантират по-добро пътно поведение и намаляват накланянето на купето.

Ванът идва стандартно оборудван с ново поколение ESC, обединяващо високоразвити технологии, като например Extended Grip, Hill Start Assist и Trailer Sway Control. То също така продължава да включва Anti roll-over Protection и Load Adaptive Control. Новото оборудване в гамата включва камера за движение на заден ход и двойно асферично странично огледало за оптимизиране на видимостта назад.

Функцията Extended Grip действа върху предните колела с цел оптимизиране на сцеплението при трудни пътни условия (мека почва, кал, сняг, пясък и т.н.). Чрез натискането на един бутон оптимизирате работата на ESC, за да се улесни потеглянето и движението с ниска скорост, когато сцеплението е ниско.

Hill Start Assist системата се активира автоматично, когато автомобилът потегля нагоре по наклон от над 3%. Когато стартирате по наклон, системата предотвратява за две секунди потеглянето назад, за да даде на водача време да премести крака си от педала на спирачките върху педала на газта. Ако водачът не ускори в рамките на тези две секунди, системата освобождава плавно спирачките.

Този уебсайт използва проследяващ код на Google Analytics и бисквитки, за да събира данни за вашето посещение. Всички тези данни се записват по начин, който запазва анонимността на потребителите. Сайтът не събира и не изисква предоставяне на лични данни от потребителите като име, телефон, е-мейл адрес и други. Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close