Citroen Space Tourer

Професионалистът, който води живот без ограничения

  • 15/02/2017
  • PSA Peugeot Citroën
  • Коментарите са изключени за Професионалистът, който води живот без ограничения

В края на 2016 година официалният вносител на марката Citroen за България – Автомотор Корпорация, представи пред родните специализирани медии своя нов лекотоварен модел SpaceTourer. Модерен, този автомобил дава подходящ отговор на един променящ се свят, където начинът на живот и работа се развиват и където все по-често се споделя свободно време, но също и пътувания с голяма компания.

Гъвкав и с качества, Citroen SpaceTourer се предлага в 3 варианта. Така той отговаря на нуждите на съвременните семейства, както и на потребностите на професионалистите.

SpaceTourer изпъква с елегантен дизайн с плавни линии. Стилът на лекотоварния автомобил е едновременно енергичен и успокояващ. Повдигнатата предница му позволява да доминира на пътя и говори за силен характер. В салона ефективната архитектура осигурява простор и практичност. Модулната платформа наследена от EMP2 предлага повече пространство на борда, обем на багажника и маневреност. Предлага се в 3 дължини по избор, включително и нова версия с дължина 4,60 м за до 9 души. С височина от 1,90 м SpaceTourer лесно влиза в закритите паркинги. Лекотоварният модел е оборудван с плъзгащи странични врати с функция „достъп свободни ръце”, задният прозорец се отваря, а освен това разполага с изобилие от места за съхранение на предмети. В салона правят впечатление повдигнатата седалка на водача, плъзгащите и обръщащи посоката си седалки в зависимост от използването и стъкленият покрив.

В съвременния свят технологиите са от първостепенно значение. Citroen Space Tourer предлага богат набор от технологии, улесняващи шофьора, като индикация на нивото на очите и свързана навигация 3D със Citroen Connect Nav, технологии за безопасност с функции: Coffee Break Alert, която приканва за почивка след 2 часа непрекъснато шофиране, Alerte Attention Conducteur, която предупреждава, ако водачът е разсеян, и Alerte Risque Collision (риск от сблъсък).

Citroen Space Tourer е с плавен дизай, който внушава всичко друго, но не и агресия. Колелата и много късите навеси от пръв поглед откриват красивите пропорции на лекотоварния автомобил и обитаемото пространство, което предлага. В предната част има къс развит хоризонтално капак, поддържан от разположени високо широкоъгълни фарове, което създава впечатление за господство на пътя и сила, подобно  на американски микробуси. Интегрираният към предната решетка подпис на марката се простира от двете страни на емблемата до вътрешността на фаровете, като по този начин ги акцентира. Предната част е подчертана от голяма елегантна броня. В нея са интегрирани черни решетки, контрастиращи и акцентиращи здравия стил на SpaceTourer. Вертикалните дневни LED светлини са разположени в уширението на арките на калниците и се вписват перфектно в долната част над фаровете за мъгла, придавайки на автомобила авантюристичен вид.

Погледнат отстрани SpaceTourer показва простор на борда с широка плъзгаща се странична врата и големи прозорци, подчертаващи големината и уюта на салона. В задната част се акцентира на голямата врата на багажника. Тя е с меки линии и с отварящ се прозорец със скосени ъгли, в хармония с формата на задните прозорци.

Citroen SpaceTourer е с изящен дизайн развит около функционалността и практичността. Лекотоварният модел се предлага в 9 цвята, от фините черен Onyx, син Imperial, кафяв Oak, сив Platinium и сив Aluminium до ярките оранжев Tourmaline, син Lagoon, пясъчен и бял Banquise. За да усъвършенства външният вид, той може да бъде оборудван с алуминиеви джанти 17” Curve.

Citroen SpaceTourer има нов вариант на модулна платформа EMP2, използвана за C4 Picasso и Grand C4 Picasso. Заимствана е цялата предна част, като са използвани предимствата й, позволяващи интегриране на механични елементи като двигател и скоростна кутия, но също така и на електрически части, като акумулатор, електрически сноп на преден блок и т.н.
Останалата част от платформата е изцяло създадена за SpaceTourer. С усилена конструкция, тя е с нови предни и задни специфични мостове, носещи товар до 1400 кг. Нейната модулност позволява на междуосията да имат две стойности (2.92 м и 3,27м), и два задни надвеса (0, 80 м и 1,15 м) .Комбинирането им позволява да се осигурят три дължини: XS до 4,60 м (за първи път в сегмента), съчетан с късо междуосие, M до 4,95 м и XL до 5,30 м, съчетано с дълго междуосие.
Тази нова платформа предлага модулност за превоз на 9 души, лесен достъп на борда, включително и в ред 3, благодарение на широкото отваряне на плъзгащата се странична врата (до 0,93 м в зависимост от избрания силует), големи обеми на багажника (до 2932 литра при версия XL – 5 места).

Оптималните размери  (L: от 4,60 до 5,30 м / l : 1,92 м / H: 1,90 м), заедно с електрохидравличното управление и диаметър на завиване между 11,30 м и 12,40 м, превръщат SpaceTourer в пъргав автомобил, който се адаптира към всички ситуации на пътя и отговаря на разнообразните изисквания на клиентите.

Лекотоварният автомобил на френската марка се предлага в 4 варианта. SpaceTourer и SpaceTourer Shine се предлагат в 3 дължини и с 5, 7 или 8 места. Тези версии са предназначени главно за големи семейства с много деца, както  и за всички, които обичат да пътуват с приятели. Техните интериори са модулни, благодарение на плъзгащите се на релси седалки, оптимален обем на багажника и повече място за краката.

Седалките с накланящи се облегалки се сгъват (седалката до водача, както и седалките на редове 2 и 3), което позволява да се транспортират обемисти предмети по време на почивка или за дома.
Space Tourer Business се предлага в 3 дължини с 5 до 9 места. Тази стилна версия е основно за професионален превоз на хора (хотелски шатъли, таксита и т.н.). Конфигурирането на броя на седалките и на оборудването е по поръчка, което дава възможност да имате автомобил почти по поръчка.

SpaceTourer Business Lounge се предлага в 2 дължини М и XL и с 6 или 7 места. В зависимост от използването му той може да се превърне в истински „мобилен хол или офис” с индивидуални кожени седалки разположени с гръб към посоката на движение (в 2-ри ред), плъзгаща се и сгъваема маса и тонирани задни стъкла за повече поверителност.

SpaceTourer е практичен за всякаква употреба. В него могат да се настанят до 9 души – при дължина от 4,60 м и височина 1,90 м, което му позволява да предлага удобство във всевъзможни ситуации, като например в подземни паркинги, къщи, търговски центрове или летища, където понякога е труден достъпът на превозни средства от този сегмент.

SpaceTourer разполага с плъзгащи се странични врати с функция достъп свободни ръце – с едно леко плъзгане на крака в ъгъла на задната броня, автомобилът се отключва и страничната врата от страната, където се намирате автоматично се отваря. Моделът е и с отварящ се прозорец на задната врата, което позволява бързо и оптимално пълнене на багажника или лесен достъп до него в случай, че няма достатъчно място, за да се отвори капака.Прозорецът се отваря с дискретен бутон, поставен вляво на осветлението на регистрационния номер. SpaceTourer предлага също така много отворени и затворени пространства за съхранение на предмети, разпределени в купето (до 74 литра), в предната част: долна жабка с жак и гнезда 12V, един USB порт, горна жабка, която може да бъде осветявана и охлаждана, гнезда за поставяне на чаша от двете страни на таблото, голяма ниша разположена централно и два големи джоба на панела на предните врати, в които може да се сложи бутилка 1,5 л. Пътниците също могат да се възползват от тези удобства, плюс самолетни масички, щори против слънце, контакти 12V и 220V.
Многофункционалният автомобил е с приветлив интериор. Отворен навън с многото си прозорци и широк стъклен покрив от две части, които могат да бъдат затъмнени поотделно, той позволява да се възползвате от естествената светлина. Леко повдигнатият панел на бордното табло създава чувство на увереност. Кокпитът е ориентиран изцяло към водача – всичко му е на една ръка разстояние – таблото с модерните графични екрани, сензорен 7-инчов екран’, управлението на отоплението, отделенията за багаж, бутоните за  моторизирано отваряне на страничните плъзгащи се врати и т.н. Седалките са покрити с меки и топли материали, осигуряващи високо ниво на конфорт. Автомобилите SpaceTourer използват две материи с графичен ефект (Mica, Graphite), черно TEP Carla и черна кожа Claudia.

Пътниците на редове 2 и 3 могат да имат плъзгащи се седалки, независими, със сгъваема облегалка, с комфортна облегалка за главата и подлакътник за оптимално удобство. Внимание заслужава и удобния таван pavillon confort, разположен в централната част, оборудван с пулсиращи дюзи за климатизация и локално осветление, като в самолет.

Атмосферата в интериора създава усещане за спокойствие и ведрост. Затова спомага и работата на ходовата част. SpaceTourer има подсилен преден мост Pseudo Mc Pherson с щанга против накланяне по напречната ос на движение, както и нов заден мост тип наклонен триъгълник, което позволява настаняване на до 9 пътника с техния багаж. Тези мостове могат да бъдат и с 4х4 задвижване (трансформация Dangel).

Комбинацията от тези два нови моста осигурява синтеза поведение/комфорт на високо ниво както при натоварени така и при ненатоварени условия, като същевременно се поддържа оптимално управление.

За филтриране и мекота при допир с пътната настилка SpaceTourer има филтрираща рама, снабдена с два оптимизирани шарнира за поемане на ударите. В допълнение, за да се осигури максимален комфорт със или без пътници на борда, ресорите са с променлива твърдост, а амортисьорите – с променливо ниво на амортизация според натоварването (AMVAC), „пасивна” система, която позволява промяна на амортизирането, в зависимост от клиренса на автомобила.

Ето че стигаме и до оптимизиращите работата на шофьора технологии. Новият сензорен 7-инчов таблет, използван от марката за първи път при SpaceTourer, позволява контролиране на всички медийни функции, телефон и навигация. Той разполага с капацитивен сензорен екран, който се докосва с върха на пръста. Функцията Mirror Screen дава възможност да се използват приложенията на смартфона върху сензорния таблет напълно безопасно. Функцията се предлага за двете технологии Apple CarPlayTM и MirrorLink.

Новата 3D навигационна система Citroen Connect Nav е сензорна и свързана в реално време. Това ново поколение навигация въведена от SpaceTourer се управлява с гласово  разпознаване или чрез докосване на сензорния екран. Connect Nav е асоцииран със свързани услуги като TomTom Traffic, които позволяват да се получава информация за трафика в реално време, местоположението и цените на бензиностанции и паркинги, информация за времето и локално търсене на точки. Потребителите също така ще оценят опцията опасни зони, която дава визуална и акустична информация по време на пътуване за рисковите за инциденти и опасни зони (услуга на разположение във всички държави в Европа извън Швейцария). Citroen Connect Nav също така има функция Mirror Screen. Опцията индикация на нивото на очите позволява на водача да следи пътя и в същото време в зрителното му поле остава, изписана на прозрачно фолио, информацията от съществено значение за шофиране (скорост на автомобила и препоръчителна скорост, препоръките на регулатора/ограничителя на скоростта, навигационни инструкции и предупреждения за риск от сблъсък).

Новост е системата Автоматично превключване на светлините. Тя сменя къси и дълги светлини според трафика, когато бъдат открити или не други участници в движението. Системата е активна през нощта от 25 км/ч и се дезактивира под 15 км/ч. Моделът е оборудван и със система Top Rear Vision за задно виждане. Тя позволява на задната камера да изпраща на сензорния екран реконструиран образ на задната зона под ъгъл 180 ° изглед отгоре. Когато автомобилът доближи препятствие, самата система зумира задната зона, за да покаже по-точно оставащото разстояние.
Системата Grip Control – усъвършенствана система за контрол на сцеплението, подобрява сцеплението на предните колела в зависимост от вида на терена.

SpaceTourer е оборудван още със система за неволно пресичане на осевата линия (AFIL). Тя предупреждава водача, когато автомобилът пресече линията, без мигачът да е активиран. Системата разпознава неволно пресичане на линията маркирана на земята (непрекъсната или прекъсната) и предупреждава със звук и визуално на екрана на компютъра. Ултразвуковата система за наблюдение на мъртвата точка информира водача за присъствието на превозно средство в мъртвата зона с оранжев диод разположен в ъгъла на огледалото за обратно  виждане. Състои се от четири сензора, разположени в предната и задната броня, тази система е активна между 12 и 140 км/ч. Моделът разполага и с ограничител на скоростта, който чете табели и знаци. Тази система работи с камера в горната част на предното стъкло и допълва данните на навигацията. Той дава на водача по всяко време информация за текущото състояние на трафика. Когато камерата открива знак, ограничаващ скоростта, шофьорът може да приеме препоръката за скорост, като натисне един бутон и по този начин да съобрази скоростта си със знака. Системата Coffee Break Alert изпраща сигнал към водача в компютъра, след два часа непрекъснато шофиране, а след това го повтаря, ако той продължава да шофира.

Системата за наблюдение на поведението на водачите Alerte Attention Conducteur чрез многофункционална камера в горната част на предното стъкло записва честотата на пресичане на осевите линии на пътя. Ако вниманието на водача е намалено, визуални и звукови сигнали го предупреждават. Регулаторът адаптирана скорост позволява на шофьора да остави скоростта на автомобила да се адаптира към скоростта на превозното средство, което се движи пред него. Тази система за автоматичен контрол на скоростта е в състояние да намали до 20 км/ч, като влияе само върху педала на газта. Тя няма активно спирачно действие. Тази система е особено подходяща в случай на полуплътен трафик, като на магистрала. Системата Риск от сблъсък (ARC) информира водача, когато е пред непосредствена рискова ситуация от сблъсък, за да го накара да реагира. Сигналът е визуален и звуков. Това действие идва, преди да се задейства автоматичната спирачка.

Системата за аварийно спиране Active Safety Brake намалява нараняванията на пътниците, като спира автомобила вместо водача чрез мултифункционалната камера в горната част на предното стъкло, в следните случаи: 0-30 км/ч, за да се избегне сблъсък с подвижни или неподвижни препятствия или пешеходци; над 30 км/ч, за намаляване на скоростта преди удара.
SpaceTourer получи максималните пет звезди от EuroNCAP.

Двигателната гама на SpaceTourer включва  BlueHDi 95 BVM със смесен разход от 5,5 л/100 км и 144 г/км CO2, BlueHDi 95 S&S ETG6 с 5,2 л/100 км и 135 г/км CO2, BlueHDi 115 S&S BVM6 – 5,1 л/100 км и 133 г/км CO2, BlueHDi 150 S&S BVM6 – 5,3 л/100 км и 139 г/км CO2, BlueHDi 180 S&S EAT6 – 5,8 л/100 км и 151 г/км CO2.

  • Коментарите са изключени за Професионалистът, който води живот без ограничения
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Plus
  • Mail

Този уебсайт използва проследяващ код на Google Analytics и бисквитки, за да събира данни за вашето посещение. Всички тези данни се записват по начин, който запазва анонимността на потребителите. Сайтът не събира и не изисква предоставяне на лични данни от потребителите като име, телефон, е-мейл адрес и други. Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close