Fiat Professional

Професионалистите на Fiat

  • 23/08/2016
  • Георги Звезданов, Fiat
  • Коментарите са изключени за Професионалистите на Fiat

2016-а година е повратна за специализираното подразделение на Fiat за лекотоварни автомобили, обозначено като Professional. Италианската марка обогати тази своя гама напълно и така освен небезизвестните Doblo, Ducato и Fiorino в нея се включиха пикапът Fullback и многофункционалният талант – Talento.

Всъщност Fiat Professional има зад гърба над 100-годишна традиция и продължава да се развива без страх от промените, като през последните две години италианският производител подложи на пълно обновяване лекотоварната си гама. Днес в нея не е подминат нито един тип каросерия, богатото многообразие от товарни капацитети и обеми, много възможности за избор по отношение на дължината на колесната база, версии по широчина и височина и всичко това допълнено от ефективни двигатели и много възможности на избор на вида гориво – бензин, дизел, газ и метан.

Освен чисто клиентски ориентираните пътнически варианти на моделите от лекотоварната гама Fiat предлага и разумни бизнес решения, както и модели за отдих и свободно време.

В средата на юни имах възможност да се докосна до Professional гамата на Fiat в района на един емблематичен за мен град – Торино. Защо емблематичен ли? Защото съм запален привърженик на една от емблемите на италианския футбола – Ювентус, наричан още почти академично Старата госпожа. Каква е връзката между лекотоварните автомобили на Fiat и футбола, ще попитат резонно някои… Отговорът се крие в името на един от моделите в богато портфолио на италианския концерн. Автомобилът, който е истински символ на обновлението на гамата на Fiat Professional, е пикапът Fullback, с който Fiat излиза като абсолютно нов играч на нетипичен доскоро за марката терен. Какво ли ще донесе този „краен защитник“, във футбола известен още като бек, в селекцията на професионалистите от Fiat? Въпреки че пикапите далеч не са най-важната категория за региона ЕМЕА, към който се числим и ние (Европа, Близкия изток и Африка), на тях се падат едва 22% дял от пазара. И все пак, докато в Европа този сегмент бележи ръст от едва 6%, в Африка и Близкия изток пикапите се отчитат с увеличение на продажбите от впечатляващите 70%.

Работният герой Fullback е безкомпромисен играч
Fullback е резултат от партньрство по отношение на техническата платформа на изпитана и тествана вече рецепта. Този играч, както подсказва и името му, е призван да отвори пътя към нови хоризонти. В американския футбол и ръгбито фулбекът е последният човек от защитата, но също и първият, който бърза напред към противниковото поле. В конвенционалния футбол, наричан от американците сокър, понятието в превод означава краен защитник. В съвременния футбол добрият бек трябва да е изключително адаптивен – да е едновременно добър защитник, но и достатъчно експлозивен и градивен във фаза атака – в общи линии халф, който покрива цялата зона – от аутлиния до аутлиния. С други думи три в едно – бек, халф и крило. За Fiat Professional този модел е нещо като работният герой.

Външният дизайн на Fullback е издържан в типичния италиански стил, а страничните оребрявания подчертават динамичния му стил. Интериорът е типичен за работен автомобил, но с щипка комфорт и елегантност, както подобава на един луксозен SUV. В салона правят впечатление функционалното бордово табло с радио, CD и MP3-плейър, Bluetooth и комфортни седалки. По-високото ниво на обзавеждане предвижда два цвята за таблото отпред – черно и сребристо, кожен салон и други глезотийки. Пикапът идва с 2,4-литров турбодизелов комънрейл двигател с две версии на мощността и въртящия момент – едната със 150 к.с. и 380 Нм, а другата – 180 к.с. и 430 Нм. Този силов агрегат е с алуминиев блок за по-ниска маса и променлива геометрия на турбокомпресора с интеркулер, който оптимизира разхода на гориво. Две са и възможностите за предавателните кутии – 6-степенна механична, или 5-степенна автоматична.

Вариантите за задвижване са, както подобава на един пикап – задно или 4х4. Всички пълноприводни версии са с електронен селектор, който позволява да се активира задвижването и на четирите колела и да се настройва то да е по необходимост, или постоянно.

В режим „2H“ водещи са задните колела, съответно в „4H“, който може да бъде избран при скорости до 100 км/ч тягата се разпределя между всичките 4 колела. „4L“ осигурява ниски предавки за екстремни офроуд условия. Така нареченото 4х4 постоянно е налично само за най-високото ниво на оборудване, обозначено като LX. То разчита на централен диференциал Torsen, подпомаган от три електронно контролирани съединителя, които в реално време управляват предаването на въртящия момент към колелата според ситуацията на пътя и скоростта. При този вариант възможните режими са четири – освен гореспоменатите три, тук имаме наличен и „4HLc“, предвиждащ заключване на централния диференциал и еднакво разпределение на въртящия момент между предния и задния мост, както и подобрена тяга при снежни, кални или пясъчни терени. Освен това „4LLc“ предвижда и ниски предавки за повече въртящ момент при наистина екстремен офроуд. Уви, няма как да ви споделя впечатления от 4х4 възможностите на пикапа по пресечен терен, тъй като италианските ни домакини заложиха на маршрут, който всъщност си бе приятна разходка в гориста местност по черен път, на който офроуд изпитания липсваха.

Окачването отпред е с двойни носачи със стабилизираща щанга, а отзад – солиден мост с листови пружини за максимална надеждност и здравина.

Fullback е с максимална височина от 1780 мм и до 1815 мм широчина, с колесна база от 3000 мм. Две са версиите на дължината – стандартната от 5275 мм и удължената до 5285 мм за варианта с двойна кабина.

Гамата на пикапа включва три конфигурации – шаси, удължена кабина и двойна кабина. Стандартното ниво на обзавеждане предвижда наличието на ABS с EBD, TSA (Trailer Stability Assist – система, която увеличава стабилността при теглене), LDW (сигнализация за лентата), както и седем въздушни възглавници (предна, странична, завеса, за коленете на шофьора). Този пикап е и официалният автомобил за логистиката на световния шампионат по мотокрос 2016.

 Talento – талантливият помощник
Знаете ли откъде идва думата талант? В миналото това е била монета, а днес е символ на уникални умения, често не придобити, а дошли по рождение. Това може да се каже и за Talento – той е със завиден товарен капацитет и е идеалният помощник на професионалиста от градските улици. Способен е да се адаптира към най-разнообразни нужди на купувачите. Именно този модел ме впечатли най-много, най-вече заради добрата симбиоза между двигател и товарен капацитет. Talento е липсващото звено между Doblò Cargo и Ducato и позволява на Fiat Professional да допълни 2P сегмента с идеално премислена колесна база и нови товарни обеми.

Няма как да не отличите дизайна на Talento – набит и здрав отпред, стилна решетка и невероятно красиви дневни LED светлини. Три са възможните подредби за интериора със съответните опции за съхранение на багаж в купето – в нишите вътре можем да съберем още допълнително 90 л обем багаж. С дължината си от над 4 м и товарен обем между 5,2 и 8,6 литра той се нарежда сред лидерите в сегмента В2. Четири са възможните конфигурации за този модел – италианците го предлагат като ван, като бус, като баничарка и с плосък товарен под.

Гамата на двигателите включва многообразие от 1,6-литрови силови агрегати с мощност, варираща между 95 к.с. и 145 к.с., с висок въртящ момент и туин турбо технология за показатели, достойни за 2,0-литров мотор, но съчетани с доста по-нисък разход на гориво. Всичките силови агрегати на този самороден талант отговарят на изискванията на Euro 6 благодарение на селективния каталитичен редуктор. Продажбите му в Европа, Близкия изток и Африка започнаха поетапно от края на юни.

Отвътре Talento ме плени с ергономичните си комфортни седалки и оптимално позиционирания си волан и удобно разположените контролни уреди. Двигателите включват 1.6 MultiJet Turbo 95 к.с., достъпен и с версия EcoJet с S&S и 260 Нм въртящ момент; 1.6 MultiJet Turbo 120 к.с. и 300 Нм; 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo 125 к.с. и 320 Нм; и 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo с мощност 145 HP и 340 Нм.

Всички двигатели в Talento са със селективен каталитичен редуктор AdBlue, благодарение на който съдържанието на азотен оксид в отработилите газове е сведено до минимум. И четирите агрегата са с променлива геометрия на турбото или с TwinTurbo и така е постигнато допълнително намаляване на разхода на гориво.

Отварянето на частта CargoPlus, разположена под пътническите седалки, позволява да се пренасят предмети с дължина до 3,75 м (4,15 м за версията с удължена база).

Осигурен е лесен достъп до товарния отсек благодарение на квадратната му форма, комбинирана с възможността за отваряне на вратите на 255°. Дори и късата база събира 3 европалета, а полезният товар е до 1249 килограма и до 3060 кг брутна маса.

И тук, както и при пикапа, за безопасността и забавленията на борда се грижат редица включени стандартно системи.

Fiorino
Сравнително ново попълнение е и еволюиралият Fiorino, моделът, открил сегмента на малките ванове. С обновен дизайн както отвън, така и отвътре, новият професионалист също е перфектен за употреба в градовете – пъргав в трафика и лесен за паркиране. И въпреки това, със забележителен товарен капацитет – способен е да натовари до 2,8 куб. м и да пренесе до 660 кг. Независимо от тези си способности, впрегнати в действие, той никак не е тромав, дори напротив…

 

Класиците Ducato и Doblo
Ducato и Doblò Cargo са ни най-старите познати. Първият е бестселърът на марката през последните 35 години и шест поколения. Продажбите му за този период надхвърлят над 2,9 млн., а над 600 000 семейства в света пътуват с кемпери на базата на Fiat Ducato. Преди две години моделът бе подложен на фейслифт. Днес той отново се завръща в града с богата гама от двигатели, отговарящи на изискванията на нормата Euro 6.

Най-голяма гама в сегмента си предлага Doblò Cargo – като започнем от ванове и свършим със специални автомобили и трансформации за специфична употреба. На този модел се падат приблизително 25% от общия лекотоварен парк в Европа. Неговите особености включват водещ в класа товарен капацитет до 5,4 куб. м и и товароносимост до 1 тон, не може да не споменем и ексклузивното Bi-link окачване и пълна гама от Euro 6 двигатели – турбодизелови, бензинови, бензин и метан.

Този уебсайт използва проследяващ код на Google Analytics и бисквитки, за да събира данни за вашето посещение. Всички тези данни се записват по начин, който запазва анонимността на потребителите. Сайтът не събира и не изисква предоставяне на лични данни от потребителите като име, телефон, е-мейл адрес и други. Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close